piektdiena, 2013. gada 25. oktobris

Kā izprast mēness kalendāru?


Foto:blahopranicka.cz.

Vai kāds ir aizdomājies, kā radās kalendāri? Kas tos izdomāja un kā izprata likumsakarības dabā? Jau no seniem laikiem cilvēki vēroja dabu, ieklausījās visās dabas pazīmēs, vēroja debess spīdekļus, pakārtojās šiem ritmiem. Šīs visas pazīmes gadu gadiem tika atzīmētas, lai varētu laicīgi sagatavoties konkrētam periodam, kādas sezonas lietas un darbus jāsāk darīt.     Cilvēki vēroja Sauli, vēroja Mēnesi, vēroja Zvaigznes, redzot likumsakarības to mijiedarbībā. Tā izveidoja pirmos primitīvos kalendārus, pamatojoties uz šo debess ķermeņu kustību. Bet arī tad nebija vienotas izpratnes, pēc kura debess spīdekļa, lai vadās. Radās trīs veidu kalendāri- Saules, Mēness un Saules-Mēness. Pārsvarā pasaulē izmanto Saules kalendāru, kurā mēnesis sastāv no 30 vai 31 dienas, ņemot vērā Zemes riņķošanu ap Sauli. Daudzas islama tautas izmanto Mēness kalendāru, bet austrumu valstis izmanto Saules- Mēness kalendāru un ņem vērā arī zvaigžņu ietekmi.
Kurš kalendārs tad ir patiesāks un vecāks? Ir uzskats, ka tomēr Mēness kalendārs, jo pat Senajā Romā laiku atzīmēja pēc Mēness fāzēm no cikla sākuma līdz nākamā Mēness cikla sākumam. Mēness kalendāra mēnesis sastāv no Mēness diennaktīm jeb dienām, kuru garums ir 24 stundas un 48 min. Kopumā vienā mēnesī ir 29,5 dienas, tas ir laiks no Mēness cikla sākuma līdz beigām. Zinātnieki ir atklājuši faktu, ka cilvēka iekšējais bioloģiskais pulkstenis laiku uztver pēc Mēness kalendāra laika izjūtas.


MĒness KALENDĀRĀ IZMANTOTIE TERMINI.

Lai neapjuktu un izprastu Mēness kalendāros parādītos terminus un apzīmējumus, mazliet paskaidrošu.

Mēness kalendārs- kalendārs, kas balstās uz Mēness ciklu un sastāv no Mēness dienām.

Mēness fāzes – 4 periodi viena Mēness cikla garumā: jauns Mēness, augošs, pilnmēness, dilstošs.

Mēness diena- laika sprīdis starp diviem Mēness lēktiem. Mēness diena nesākas pusnaktī. Tā sākas ar Mēness uzlēkšanu un ilgst tieši līdz nākamajam Mēness lēktam. Izņēmums ir pirmā Mēness diena un pēdējā. Precīzu Mēness lēkta laiku var atrast jebkuros Mēness kalendāros.

Mēness dienas simbols – katras Mēness dienas maģiskais simbols, kas to raksturo.

Mēness dienas akmens – akmens, kuru jānēsā attiecīgā dienā, jo tas koncentrē šīs dienas enerģiju.

Mēness zodiaka zīmes- konkrētas zodiaka zīmes ietekme, kad Mēness veic riņķojumu pa zodiaka zīmēm. Mēness zodiaka zīmes ietekme ilgst apmēram 2,5 dienas līdz Mēness pāriet nākamajā.

Čika laiks – Mēness bez kursa. Laiks, kad Mēness pāriet no vienas zīmes uz nākamo. Tas var ilgt dažas minūtes vai pat vairākas stundas.  Šajā periodā labāk nedarīt lielas lietas, neplānot pārrunas, jo var būt papildus grūtības un rezultāti nav paredzami.


Zinot kaut mazliet no šis noslēpumainās pasaules, mēs varam kontrolēt Mēness ietekmi uz savu uzvedību, domām, rīcību. Katram mums ir unikālas personīgās iezīmes un individuāla pieeja dzīves problēmām un tikai no mums atkarīgs, kā mēs reaģēsim uz Mēness ietekmi. Vai mēs to izmantosim, lai sasniegtu labumu sev vai centīsimies pretoties dabas ieliktām likumsakarībām un spītīgi vēlēsimies pierādīt savu.....

Nav komentāru: