ceturtdiena, 2013. gada 16. maijs

Ārstēšana pret bišu kodumiem



                                                                  Kodieni un dzēlieni


Nāk vasara, cilvēki sāk vairāk pavadīt savu brīvo laiku brīvā dabā.
Uzturoties dabā ļoti bieži gadās ,ka tiekam sadzelti. Te bite iedzeļ, te lapsene ( irši, odi, čūska ,ērces) vai kāds noklīdis suns uzbrūk, bet līdz tuvākajam ārstam ir ļoti tālu. Ko, lai dara?! Vislielākās briesmas tas rada maziem bērniem un veciem cilvēkiem. Tautas medicīna piedāvā pirmo palīdzību pie dzīvnieku un insektu kodumiem. Visas receptes ir pārbaudītas un veselībai nav kaitīgas!


Ārstēšana pret bišu kodumiem

Foto:apisuk
Pirmkārt, ja ir iedzēlusi bite, vajadzētu vispirms tikt vaļā no dzēloņa, jo kamēr dzēlonis atrodas iekšā tas turpina izdalīt indi .Uzmanīgi no sāna ar nagu vēlciet dzēloni ārā, galvenais nesaspiediet indes maisiņu, kurš atrodas dzēloņa augšpusē, jo tad jūs ievadīsiet caur dzēloni lielāku indes devu savā organismā. Daudzi cilvēki nepanes bites indi, tā var izraisīt alerģisko reakciju. Parasti alerģija parādās 15 minūšu laikā pēc koduma. Tā var izraisīt ādas reakciju (pampumu, tūsku, apsārtumu un kairinājumu, vemšanu, skābekļa trūkumu un paātrinātu sirdsdarbību kā arī anafilaktisko šoku). Ja ir skābekļa trūkums vai iestājās anafilaktiskais šoks, tad nekavējoties cilvēku jānogādā slimnīcā. Kā arī pie ārsta ir jāgriežas, ja- dzēliens ir trāpīts acs ābola vai iekšējā mutes daļā, ja ir parādījies drudzis, sāpes, apsārtums un liela tūska-, tad pie koduma lieciet aukstu kompresi, termoforu ar aukstu ūdeni, aukstums noņem sāpes un tūsku. Nesabīstaties, ja ir iekosts mutē ,zibenīgi lieciet klāt koduma vietai ledu un arī no ārpuses, dzesējiet ar aukstu kompresi, kuru bieži mainiet, noteikti sauciet ātro palīdzību. Jāiedzer suprastīnu vai tavegīlu (maziem bērniem suprastīnu nevar dot kā ari sievietēm, kuras baro ar krūti, tavegīlu var dot bērniem no 1 gada vecumā pa ¼ tabletei).
 Ja cilvēkam nav alerģiskas reakcijas pret bišu kodumiem, tad pēc medicīniskās palīdzības var negriezties. No sākuma koduma vietu nomazgājiet ar ūdeni un ziepēm. Pie bišu koduma vietas obligāti ir jāpieliek lauru lapu vai saspiestu sīpolu, kā arī ļoti labi palīdz atdzesēta olīvu eļļa. Lielisks pretiekaisuma līdzeklis ir alveja ( vajadzētu no lapas noņemt augšējo slāni un pielikt pie koduma). Lai noņemtu apsārtumu un sāpes, lieliski der pētersīļu sula, svaigas pētersīļu lapas, nomazgājiet un sablenderējiet, un to masu lieciet klāt pie dzēluma, apsieniet ar saiti un maināt katru otro stundu kamēr sāpes nepazud. Tāpat var likt biezpienu, upeņu, kāpostu lapas kā arī ceļmallapas, lapas jāmaina bieži, jo sažuvusi lapa efektu nedos. Vēl pret pampumu var likt klāt etiķa kompresi. 
Bet, ja cilvēkam sāk parādīties kaut nelielas alerģiskās pazīmes - galvassāpes, drudzis, bezsamaņa, pamatīga sejas, mēles, lūpu un ķermeņa tūska, vai apgrūtināta elpošana, vājums un izsitumi -, tad nekavējoties jāgriežas pēc medicīniskās palīdzības. Jo citi cilvēki var bišu kodumu panest viegli bez blakusparādībām, bet citiem var būt ļoti nopietnas alerģiskas reakcijas, un var beigties pat ar letālām sekām, elpceļu sašaurināšanas un šoka dēļ. Ja parādās grūtības ar elpošanu vai kādi citi alerģiskie simptomi, jāapguļas un jāliek vēsas kompreses, noteikti jāizsauc ātro medicīnisko palīdzību un galvenais jāsaglabā miers.
Foto:science.howstuffworks

Ja jūsu bērnam ir iedzelts pirmo reizi, jūs noteikti nezināsiet vai jūsu bērniņam ir alerģija uz bišu kodumu, tāpēc iesaku arī nekavējoties griezties pēc medicīniskās palīdzības.
Lai izvairīties no bišu koduma, ieraugot biti uzvedaties mierīgi, nevicinietie ar rokām, jo tad bites kļūst agresīvas un iet uzbrukumā, ja būsiet mierīgi tā noteikti aizlidos. Nelietojiet spēcīgas  ziedu smaržas un nevelciet košas drēbes(tas var pievilināt bites), saldus dzērienus un ēdienu labāk apsedziet.         

          Ja jūms šīs raksts ir nodērējis, iesakiet to arī saviem draugiem, nospiežot  zemāk uz norādītajām podziņām.

                                             
      

Nav komentāru: