ceturtdiena, 2013. gada 6. jūnijs

Odu kodumi


greatnorthernsprepper.com
Pienāca vasara un ar to ari atnāca odi! Odi ir ļoti aktīvi pirmo vasaras daļu , apmēram līdz Jāņiem. Pēc tam odu paliek daudz mazāk, bet pavisam viņi neizzūd. Tiem ļoti patīk silts un mitrs laiks. Viņus pievilina arī tumšas drēbes, tamdēļ dodoties pie dabas nevelciet bērniem tumšas drēbes, odiem ļoti nepatīk dzeltena krāsa.
Ne visi odi kož cilvēkiem, citiem vairāk tīk dzīvnieki. Parasti odi par saviem upuriem izvēlās bērnus, jo bērniem ir plāna āda vai sasvīdušus pieaugušus cilvēkus. Bet tagad odi ir kļuvuši neizvēlīgi kož visiem pēc kārtas un pat karstā laikā. Īpaši nikni odi kļūst pirms negaisa, vakarā, pēc saules norietēšanas. Viņi izvairās no tiešiem saules stariem un vēja.
Parasti kož odu mātītes. Mātītes dzīvo daudz ilgāk nekā odu tēviņi, parasti mātītes dzīves ilgums ir līdz vienam mēnesim, bet odu tēviņš nodzīvo tikai divas nedēļas, tas barojās ar puķu nektāru un ūdeni.
Lai pasargātos no odu kodumiem, ir daudz un dažādi preparāti. Bet tā ir ķīmija, vairākus no tiem nevar lietot bērni vai grūtnieces. Pastāv arī pret odu smērējamie krēmi, kuri nav tik kaitīgi, bet to iedarbība ir neilgstoša apmēram 2-3 stundām.
No seniem laikiem cilvēki aizsargājas pret odiem ar tautas līdzekļiem. Odi ir ļoti jūtīgi pret smaržām.
Odiem nepatīk: Lavandas, citrona , piparmētras krustnagliņu, bazilika, ciedru, eikalipta un anīsa smaržas.
Piedāvāšu vairākus variantus, ka pasargāt sevi un savu māju no odu uzbrukumiem.




bintuluonline.blogspot.com
1.     Ja jūs esat pie dabas un ir iekurts ugunskurs, tad tajā varat iemest pāris sausu priežu vai egļu čiekurus. Šo procedūru ik pēc laika atkārtojiet. Tuvāk par 5 metriem, odi nepielidos.
2.     Odus atbaida ievas, tomātu, bazilika svaigu lapu smarža. Varat salikt pa visu dzīvokli ,smalki sagrieztas lapas no jebkura viena auga un odi jūs vairs netraucēs. Bet lapas katru dienu pamainiet.
3.     Var iesmērēt ādu ar vienu no ēteriskajam eļļām: eikalipta, anīsa, bazilika, krustnagliņu vai ciedru. Ja, protams, jums nav uz ēteriskajām eļļām alerģijas. Var kādu no šīm eļļām iepilināt kamīnā, uz sveces vai ugunskurā.
4.     Novāriet 5 gramus krustnagliņas vienā glāzē ūdens un vāriet 15 minūtes. Nokāsiet. 10pilienus šī novārījuma sajauciet ar 1 ēdamkaroti vienalga kāda odekolona. Ar šo līdzekli smērēt ādas atklātas vietas. Šī līdzekļa iedarbība būs efektīva 2 stundas, tad jāsasmērējas atkārtoti.
5.     Ļoti veca tautas recepte , vajadzētu nopirkt aptiekā kumelīšu ziedus (tēju), paņemiet 5 ēdamkarotes kumelīšu ziedus un uzvāriet ar 1 glāzi ūdens. Pavāriet 15 minūtes, atdzesējiet un tad tajā var iemērkt bērna moskītu tīklu ,paturiet, lai ievelkas, nedaudz izžāvējiet (tīkls var ieņemt dzeltenīgo toni), bet labi aizdzen odus. Tad katru dienu vajadzētu moskīta tīklu apsmidzināt ar kumelīšu novārījumu. Var kumelīšu ziedus salikt ratos bērnam apkārt, jo kaltētu kumelīšu ziedu smarža paralīze kukaiņa nervu sistēmu, vai kumelītes sasmalcināt un salikt auduma maisiņā un pakarināt ratos, tas arī labi atbaidīs odus.
6.     Ja jūs dodaties zvejot vai uz mežu, paķeriet līdzi zivju eļļu. Sasmērējiet ar to visas atklātas vietas ,un tas jūs pasargās ne tikai no odiem, bet arī no ērcēm un mušiņām. Smarža eļļai, protams, nav no patīkamākam, bet lai visi mošķi liktu jūs mierā, var arī nedaudz paciesties. Turklāt zivju eļļa lieliski baro un savelk ādu, viņu var izmantot kā sejas un ķermeņa masku.
7.     Pie atbaidījušiem līdzekļiem pieskaitās baldriāna smarža un cigarešu dūmi.
8.     Neaizmirsīsim arī par vecu labo –„ZVAIGZNĪTI”. Tas smarža ļoti efektīvi aizbaida odus.
9.     Ļoti labi palīdz, ja ierīvējas ar parasto citronu vai dillēm, vai pētersīļiem, ābolu etiķi (atšķaidīts ar ūdeni 1:1), kalmes, vīgriezes, lupstāju un seleriju sulu.


Ja tomēr odi sakoda



www.ecosphericblog.com
Koduma vietas var iesmērēt ar kefīru vai paniņām.
Lieliski noņem niezi, kairinājumu un sāpes, sasmalcinātas pētersīļu, ceļmallapu, piparmētru vai ievas lapas.

Var arī koduma vietu apsmērēt ar sodas šķīdumu vai odekolonu vai uzlikt nedaudz zobu pastas. Vēl koduma vietas var pasmērēt ar pārgrieztu sīpolu, citronu, degvīnu, kliņģerīšu tinktūru vai uzlikt urīna kompresi.

Ja jūms šīs raksts ir nodērējis, iesakiet to arī saviem draugiem, nospiežot  zemāk uz norādītajām podziņām.


Nav komentāru: